19. helmikuuta 2016

Huonon ruokavalion vaikutukset

Monet tekijät vaikuttavat ihon kuntoon ja jokaisen iho reagoi yksilöllisesti erilaisiin asioihin. Epäpuhtauksia voivat aiheuttaa esimerkiksi tietyt ainesosat kosmetiikkatuotteissa, tietty aika kuukaudesta, stressi tai huono ruokavalio, joka on omalla kohdallani ehdottomasti suurin syy finnien tuloon. Oma ihoni ei ole siinä mielessä herkkä, että kosmetiikkatuotteet aiheuttaisivat finnejä. Mulle tulee satunnaisesti finni sinne tai tänne, mutta harvemmin iholtani löytyy montaa näppyä.


Ruokavalio ei valikuta kovinkaan nopeasti painooni. Olen aina ollut suhteellisen hoikka, vaikka olen suurimman osaa elämästäni syönyt todella epäterveellisesti. Laiha läski on oikeastaan sellainen termi, joka mua on kuvannut viimeiset kymmenen vuotta. Teininä en pahemmin harrastanut liikuntaa lukuun ottamatta sitä, että pyöräilin joka paikkaan. Söin todella paljon karkkia ja sipsejä, join aika paljon alkoholia ja istuin Mäkkärissä monena iltana viikosta. Nykyisin pyrin syömään säännöllisesti, monipuolisesti ja terveellisesti, mutta mitään totaalisia herkkulakkoja en ole koskaan harrastanut. Rakastan liikuntaa ja tykkään käydä salilla ja juoksemassa ja kehoni on huomattavasti aiempaa timmimpi. Nyt talvella mulla on tullut taukoa saliin ja lenkkeilyyn ja yleensä liikunnan jääminen johtaa siihen, että multa lähtee syöminen täysin lapasesta ja ikään kuin palaa siihen teini-ajan ruokavalioon. Olen viimeisen kuukauden aikana syönyt monta kertaa viikossa roskaruokaa ja herkkuja lähes jokaisena iltana. Lisäksi en ole pitänyt huolta riittävästä veden juonnista. Tästä huolimatta painoni ei ole noussut kiloakaan. Toki kehoni on lähempänä sitä laiha läski tilaa, kuin vielä marraskuussa, mutta normaalin hoikka olen edelleen. Koska painoni ei nouse herkuttelusta, sallinkin sitä välillä itselleni kohtuuttoman paljon. Kunnes sitten todellisuus iskee ja muistan, miksi mun ei pidä syödä herkkuja, roskaruokaa, valmisruokaa ja muuta epäterveellisestä viikkoja putkeen...

Ihoni viikko sitten

Kuva on viikon takaa ja lopputulos huonosta ruokavaliosta. Normaalitilahan mun kasvoissa on se, että noita finnejä ei ole. Nenä kyllä punottaa ja noita löytyy yleensäkin, mutta nuo pienet punaiset näppylät ympäri naamaa ovat puhtaasti seurausta herkuista ja roskaruuasta. Finnejä tuli yht'äkkiä todella paljon ja tiesin heti, mistä kiikastaa. Päätin ottaa taukoa herkuista ja roskaruuasta ja ihoni on nyt viikon jälkeen paljon parempi. Suurin osa finneistä on tipotiessään, leuassa ja poskessa pari tekee lähtöä ja ainoastaan otsaan on tullut uusi finni. Pelästyin jo, että ihoni reagoi johonkin uuteen kosmetiikkatuotteeseen, mutta koska ruokavalion muuttaminen ratkaisi finniongelman, ei tuostakaan asiasta tarvitse enää huolehtia.


Ihoni nyt, viikon herkuttelun loputtua.

Joku voi ajatella, että valitan tässä ihan turhasta. Esimerkiksi aknea sairastaville yllä olevan kuvan tila ihossa saattaa olla todella hyvä. Kaikki kuitenkin varmaan ymmärtävät sen, että jokaisen kannattaa välttää oman ihon kuntoa huonontavia tekijöitä. Tämä alku vuoden herkkukuuri oli nyt itselleni muistutus siitä, että yritän pitää sen yhden herkkupäivän viikossa ja mielummin koitan tehdä ruokani itse, kuin hakea Mäkistä tai Hesestä. Ja jos nyt on aivan pakko pikaruokaa saada, on Subway puhtaampi ja terveellisempi vaihtoehto. Ja aion taas lisätä liikuntaa. Eilen kävin salilla pitkästä aikaa lihaksia herättelemässä ja innolla odottelen, että lenkkipolkuni ladut sulavat pois. Mähän en lenkkeile missään muualla kuin Tampereen Niihamassa ja siellä on aina talvella ladut :D Ensi talveksi ennakoin ja koitan löytää itselleni sukset vaikkapa käytettynä, jotta ensi talvena mulla ei ole tekosyytä lopettaa ulkoilemista! Yleisesti mulle tulee kuitenkin parempi olo ulkoilusta raikkaassa ilmassa kuin kuntosalilla käymisestä, vaikka molemmista pidänkin :)

Mikä aiheuttaa epäpuhtauksia sinun iholle? Vaikuttavatko syömiset? :)

6 kommenttia:

 1. Mulla kaikista eniten ihon kuntoon tuntuu vaikuttavan vedenjuonti - ja siis positiivisesti :D Oon nyt viimesen kaks viikkoo ottanu taas tavaks juoda ainaki sen 2 litraa päivässä ja tuntuu et iho on tosi kirkas ja heleä ja tummat silmänalusetkin on vaalentuneet. Ruokavalion muuten en oo hirveesti huomannu vaikuttavan, enemmän kasvot kukkii hormonitoiminnan ansiosta tai jos joskus myöhäsen illanvieton jälkeen on tullu pestyä meikit pois huolimattomasti (tai ei ollenkaan, hyi minua. Onneks sitä tapahtuu enää todella harvoin :D)

  Tajusin muuten nyt vasta et asut Tampereella! Oon siis sieltä kotosin vaikka nykyään majailenkin Vantaalla, Manse on aina syrämmessä :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vedenjuonti vaikuttaa kyllä todella paljon! Mulla jää vedenjuonti vähemmälle kun en liiku normaaliin tapaan ja nyt talvella se on varmasti vaikuttanut kuivien länttien ilmestymiseen suun ympäristöön. Mullakin käy välillä baari-illan jälkeen niin, että meikit jäävät naamaan :D Nykyisin kyllä harvemmin, koska käytän yleensä irtoripsiä viikonloppuisin ja niiden kanssa en halua nukkua. Teininä en pessyt naamaa ikinä iltaisin ja sen kyllä huomasi. Lisäksi poltin silloin tupakkaa, mikä sai ihoni sumean näköiseksi.

   Täällähän mä oon asunut viitisen vuotta ja olen viihtynyt kyllä hyvin. Välillä tulee koti-ikävä Raumalle, mutta vähän isompi kaupunki sopii mulle paremmin. Muakin itseasiassa kiinnostaisi Vantaalla samat opinnot kuin sulla on. Jos nyt estenomiopiskelijaksi päädyn, taitaa monimuoto-opinnot olla itseäni varten, koska en haluaisi muuttaa eroon aviomiehestä ja hänellä taas ovat työt täällä :)

   Poista
  2. Suosittelen kyl estenomiopintoja jos yhtään kiinnostaa! Nyt just viimesyksynä alotti monimuotoryhmä ja niitä tulee ilmeisesti aina muutaman vuoden välein :) Ymmärrän kyl täysin, oon ite tällä hetkellä kaukosuhteessa (nähään kyl joka vkloppu) kun poikaystävä opiskelee viel Tampereella :D Se monimuoto on kyl kätevä kun on vaan yks kontakti kuussa ja sit niit intensiiviviikkoja joskus, miinuspuolena sitten taas se et pitää tehä kotona tosi paljon hommia itsenäisesti :)

   Poista
  3. Kyllä kiinnostaa, mutta vielä en ole tehnyt lopullista päätöstä jatko-opintojen suhteen :) Kun ensin saisi pakettiin tällä hetkellä kesken olevat opinnot, eli kaksi eri toisen asteen tutkintoa. Musta ei varmaankaan olisi asumaan kaukosuhteessa kaikkien näiden yhdessä asuttujen vuosien jälkeen. Monimuoto-opinnot olisivat todella kätevät itselle :)

   Poista
 2. Tosi mielenkiintoinen postaus! :) Ittellä ei ihoon ruokavalio vaikuta, mutta muutenvaan oloon kylläkin. Oon vaan niin pahuksen laiska tekemään mitään elintaparemontteja tms, mieluummin vaan kärsin seurauksista :'D

  P.s. toi hampparin kuva sai kauheen nälän aikaseks... :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Mulla oli vuosia toi sama juttu, mutta pikkuhiljaa olen saanut elämäntapoja vähän paremmiksi. Sitten välillä tulee näitä kausia, kun mistään terveellisestä ei ole tietoakaan :D

   Oonkin ollut yli viikon ilman roskaruokaa, joten tänään taitaa olla Big Mac päivä :'D

   Poista

Kiitos!