21. joulukuuta 2016

Pieni blogimasis, treeni-into & pyrkimys terveellisempään ruokavalioon

Ajattelin vähän kirjoittaa teille kuulumisia, koska kuten ehkä olette huomanneet, on tahtini julkaista blogipostauksia ja videoita harventunut aika lailla viimeisen kuukauden aikana. Lisäksi olen ollut laiskempi lukemaan muiden blogeja ja siitä mulla on erityisesti huono omatunto, joten halusin vain päivitellä, että mistä kiikastaa. En ole missään nimessä lopettamassa bloggaamista, mutta tällä hetkellä mulla on pienehkö blogimasis meneillään. Postausideoita ja videoitavaa on pilvin pimein, mutta en vaan ole saanut itsestäni irti niiden toteutusta.


Näkymä ikkunasta ulos. Ei kauheasti inspiroi kivoihin meikkeihin.

Mulla on tällä hetkellä töistä melko kiireistä, mikä vaikuttaa suurimmaksi osaksi hiljaisuuteen. En oikein jaksaisi vapaa-aikanani istua tietokoneella tekemässä mitään ajatustyötä vaativaa, vaan mielummin löhöilen sohvalla katsoen sarjoja tai urheilua. Lisäksi tämän hetken valon puute vaikuttaa muhun todella paljon. Se vaikuttaa suoraan bloggaamiseen siten, että aika videon kuvaamiseen tai valokuvien ottamiseen on hyvin rajallinen. Lisäksi valon puute alkaa pikkuhiljaa vaikuttaa mun mielialaan. Yleensä olen todella positiivinen ihminen, mutta tällä hetkellä mua suoraan sanottuna v***ttaa koko ajan, koska on niin pimeää ja ankeaa. Niinä harvoina päivinä kun aurinko paistaa, mun mieli on paljon virkeämpi, vaikka auringon aikainen laskeminen harmittaakin. Tänään onkin talvipäivänseisaus ja huomenna alkaa päivä onneksi pidentyä, vaikkei sitä päivän pitenemistä vielä pariin kuukauteen kunnolla huomaa. Valoa kohti kuitenkin aletaan mennä. Toivottavasti pakkanen vähän kiristyisi ja pysyvät lumet sataisivat vihdoin tänne etelämmäs, jotta olisi edes vähän valoisampaa. Viime vuonna vietimme joulun etelässä ja reissu vaikutti todella paljon mun jaksamiseen koko talven yli. Kyllä mua houkuttelisi pieni lomamatka jonnekin lämpimään tammikuussa, kun työkiireet hellittävät.

Olen sellainen ihminen, että kun innostun jostain asiasta, teen vain sitä ja kaikki muu unohtuu. Viimeisen reilu vuoden ajan tämä innostuksen kohde on ollut bloggaus ja kosmetiikka. On hyvä, että olen löytänyt bloggaamisesta mieluisan harrastuksen ja olen myös iloinen siitä, että kauneusblogin myötä olen kehittynyt meikkaamisessa valtavasti. Mun on silti pakko myöntää, että blogin myötä olen vähän laiminlyönyt elämän muita osa-alueita. Olen käyttänyt viikossa aikaa tuntitolkulla blogin kirjoittamiseen sekä videoiden kuvaamiseen ja editoimiseen. Siinä on väkisinkin jäänyt vähemmän aikaa muille jutuille, kuten urheilulle, joka ennen oli itselleni tärkeää. Toki liikkumattomuuteen on vaikuttanut muutkin jutut, joista kerron vähän myöhemmin. Mulle on tullut paine julkaista blogipostaus tai video tarpeeksi usein ja yleensä olen pysynytkin tässä itse itselleni asettamassa aikataulussa. Välillä mulle käy kuitenkin niin, että en vaan jaksa käyttää vapaa-aikaani bloggaamiseen ja tauko postausten välillä voi venyä kahteenkin viikkoon.

Meikkipöytä tällä hetkellä...
Aluksi mua pelotti ajatus meikkien KonMarituksesta, mutta nyt odotan sitä innolla, jotta pääsen tästä kaaoksesta!

Vaikka vuotta 2016 on vielä jäljellä reilu viikko, olen miettinyt uudenvuodenlupauksen itselleni. Lupaan opetella parempaa ajankäytön hallintaa. Velvollisuudet on tietysti hoidettava kunnialla, on kyse sitten koulusta tai työstä, ja niiden jälkeen jäävän vapaa-ajan käytän tasaisemmin mieluisten asioiden kesken. En halua käyttää kaikkea aikaani vain yhteen harrastukseen, vaan kaikkien harrastusteni on mahduttava elämääni. Lähinnä tarkoitan tällä juuri bloggaamista ja urheilua, koska ne ovat läsnä arjessani. On mulla muitakin harrastuksia, kuten reiveissä käynti, mutta sitä tapahtuu yleensä kerran tai kaksi parin kuukauden aikana. Mun pitäisikin löytää itselleni sopiva postaustahti blogiin. Haluan edelleen jatkaa sekä kirjoitettujen postausten että videoiden tekemistä ja ajattelin, että 2-3 päivitystä viikossa olisi hyvä tahti. Se on ehkä harvemmin kuin blogini vilkkaimpina aikoina, mutta useammin kuin viimeisen kuukauden aikana. Jotta onnistuisin hallitsemaan ajankäyttöni paremmin, mun on ihan välttämätöntä aikatauluttaa elämäni melko tarkkaan. Olenkin tilannut uuden persoonallisen kalenterin ja parhaillaan odottelen sitä kotiin. Muutenkin odotan vuotta 2017 saapuvaksi, koska uuden vuoden alku tuntuu aina siltä, että voi aloittaa elämän puhtaalta pöydältä. 2016 on ollut loistava vuosi, mutta uskon 2017 olevan vielä parempi, jos opin hallitsemaan aikaani ja elämääni paremmin!

Sitten tulisi vähän päivityksiä elämäntavoistani, eli urheilusta ja ruokavaliosta! Kuten aiemmin mainitsin, urheiluharrastukseni on vähän kärsinyt blogiharrastukseni myötä, mutta syitä on myös muita. En ole liikkunut oikeastaan ollenkaan sen jälkeen, kun myimme automme keväällä ja irtisanoin salijäsenyyden. Tykkäsin aiemmasta salistani, Fressi Sykkeestä, mutta matka sinne oli liian pitkä kuljettavaksi bussilla tai polkupyörällä. Olen yrittänyt muutaman kerran käydä Tenniskeskuksen salilla, joka sijaitsee kotini lähettyvissä ja on vielä naurettavan edullinen. Siitä ei kuitenkaan ole tullut mitään, koska sali on todella pieni. Mä en todellakaan yleensä ahdistu ihmisistä tai kärsi mistään paniikkioireista. Enhän mä edes pystyisi tekemään työtäni myyjänä, jos pelkäisin ihmisiä. Kuntosali on kuitenkin aina ollut mulle poikkeus tässä asiassa. Mä en tykkää yhtään treenata salin ollessa täynnä ihmisiä, mutta tenniskeskuksen sali on vielä aika ahdas. Lähes joka kerta yrittäessäni käydä siellä jouduin keskeyttämään treenin ahdistuksen takia. Ei kyseisessä salissa mitään varsinaista vikaa ole, mutta mulle henkilökohtaisesti sopii vähän avarammat tilat ja monipuolisimmat laitteet. Oon tässä yrittänyt käydä juoksemassa, mutta mitään säännöllistä rutiinia siitä ei ole tullut. Ainut säännöllinen liikuntamuotoni onkin ollut koiran kanssa kävely, eikä sitä mun mielestä voi kutsua varsinaiseksi urheiluksi.



Olen alkanut huomaamaan liikkumattomuuden sekä olossani että vartalossani. En ole lihonnut, mutta vielä vuosi sitten olin paljon timmimmässä kunnossa, vaikken koskaan ihan unelmavartalooni ole päässyt. Tällä hetkellä olo on kuitenkin löysä ja yleiskunto on melko huono. Olen alkanut ikävöimään treenaamista ja niinpä mietin, että pitäisiköhän mun liittyä jäseneksi johonkin kuntosaliin. Mietin jopa Sykettä, mutta ymmärsin sen, että jos mun ei aiemmin tullut sinne lähdettyä, ei tulisi tälläkään kertaa. Yht'äkkiä tajusin, että parin kilometrin päässä meiltä sijaitsee Kalevan Elixia. Tutustuin Elixiaan netissä ja innostuin erityisesti siitä, että uudistuneessa maksumallissa maksetaan vain valitsemista palveluista. Kuntosali tulee kaikille ja siihen voi halutessaan ottaa muita palveluita, kuten ryhmäliikunnan, lapsiparkin tai toisen Elixian toimipisteen. Mun mielestä tämä malli on aivan loistava! Niinpä me varattiin mieheni kanssa tutustumiskäynti Elixialle ja päätettiin liittyä jäseniksi samalla käynnillä. Olli sanoi vielä matkalla, että ei hän varmaan vielä halua liittyä jäseneksi, koska Tenniskeskuksen sali on ihan hyvä hänelle. Hän kuitenkin vakuuttui tiloista ja siinä kohtaa kun meille paikkoja esittelevä työntekijä kertoi kahvin olevan ilmaista, tiesin Ollinkin liittyvän :D Oon kyllä supertyytyväinen uudesta salisopimuksesta! Tällä hetkellä mulla on sopimuksessa kuntosali ja ryhmäliikunta, mutta keväämmällä jätän varmaan ryhmäliikunnan tauolle, koska kesällä tykkään käydä juoksemassa ja pyöräilen paljon. Kalevan Elixian tilat ovat mukavan avarat ja laitteita sekä painoja on mukavasti. Myös ryhmäliikuntaa on kivasti, vaikkakin mun on pakko myöntää, että tiloissa ja ryhmäliikunnassa Kalevan Elixia ei vedä Sykkeelle vertoja. Mulle on kuitenkin todella tärkeää, että pääsen salille helposti ja nopeasti. Kesällä pääsen pyörällä Elixialle vartissa ja talvella matka kestää saman verran, sillä bussi menee kotimme läheltä parissa minuutissa puolen kilometrin päähän  salista. Nyt en malta odottaa sitä, että saan treenaamisen ilosta kunnolla kiinni! Vähän salilla käynti vaatii varmasti tottutelua, koska taukoa on tullut pidettyä sen verran kauan.


Urheilun uudelleen aloittamisen lisäksi mulla on meneillään pieni ruokavalioremontti. Suurin osa lukijoistani varmaan tietääkin, että ruokavalioni on vegaaninen (ja pyrin eläinystävälliseen elämään muutenkin). Olen luvannut postausta veganismista ja se on kyllä tulossa, mutta tarvitsen vielä vähän aikaa sen tekemiseen. Mulla on aiheesta paljon sanottavaa ja pitäisi vielä uskaltaa katsoa yksi melko rankka dokumentti, joten ihan vielä postausta ei ole tulossa. Postaus on kuitenkin työn alla ja tässä tulee päivitystä mun tämän hetkisestä ruokavaliosta. Mielikuva vegaanisesta ruokavaliosta on usein todella terveellinen, mutta veganismin ollessa parhaillaan voimakkaassa kasvussa, on myös vegaaninen roskaruoka lisääntynyt. Se on tietysti hyvä, että vegaanikin saa valita herkkuja, mutta itse olen viimeiset puoli vuotta syönyt melko epäterveellisesti. Olenhan mä syönyt ihan itsetehtyä terveellistä ruokaakin, mutta kyllä kaupan valmisateriat, vihikset ja hesen kasvistortilla-ateria ovat olleet liian usein päivälliseni. Karkkien syönti on vähentynyt todella paljon markettien kohtalaisen heikon vegaanitarjonnan vuoksi, mutta sokeria on tullut nautittua energiajuoman muodossa karkkien edestä. Varsinkin työpäivinä mun ruokavalio saattaa olla seuraava: aamulla puuro, töissä vihiksiä ja energiajuomaa, illalla Hesen kasvistortilla-ateria. Välissä saatan syödä leipää ja hedelmiä. Nyt mulle riittää tämä roskavegaaniravinto ja haluan alkaa syödä terveellisemmin, jotta voin paremmin.

Uskon siihen, että oikein toteutettuna veganismi on terveellisin mahdollinen ruokavalio ja tottakai mä haluan, että ruokavalioni on terveellinen. Se vaatii vaan vähän enemmän aikaa ja vaivaa, koska fakta on se, että jos terveellistä vegaani- tai muuta ruokaa haluaa syödä, on ruoka parasta laittaa itse. Aion nyt vähentää radikaalisti rasvaa, sokeria, suolaa, valkoista viljaa ja alkoholia. En aio kokonaan lopettaa mitään, mutta vähentää hyvin reilusti. Yllättävän paljon mun ruokavalio on noista koostunut. No alkoholia en ole päivittäin juonut, mutta kyllä sellainen viikonloppuisin muutaman juominen kotona turhaan saa nyt loppua, koska loppupeleissä ne pari sidukkaa ovat vain turhia kaloreita. Juon sitten kun on aihetta juhlaan, muuten keskityn viikonloppuisin joko töihin tai sitten blogiin ja urheiluun. Mun täytyy alkaa suunnitella syömisiäni vähän tarkemmin etenkin työpäivien osalta, koska juuri töissä olen sortunut siihen valmisruuan syömiseen. Täytyy vaikka tehdä kerralla isompi satsi ruokaa, jotta on sitten evästä, mitä ottaa mukaan töihin. Voi olla, että jos innostun urheilusta enemmänkin, mun täytyy ottaa asiantuntevaa ravintovalmennusta. Nykyisin netistäkin löytyy onneksi paljon tietoa, esimerkiksi Youtubessa on paljon vegaaniaiheisia mitä söin päivässä / what I eat in a day -videoita. Toistaiseksi pärjään varmasti netistä saatavalla tiedolla, mutta en pidä valmennusta ollenkaan mahdottomana ajatuksena niin urheilun kuin ruokavalionkaan puolesta. Ottavathan monet urheilusta innostuneet sekasyöjätkin personal trainer palveluja sali- ja ruokaohjelmineen :)

Välipalaa. Leivän päällä on vegaanista juustoa, voita ja leikkelettä.

Tästä piti tulla ihan lyhyt ja nopea postaus, mutta niin vain olen kirjoittanut tätä kaksi tuntia ja postaus alkaa olla aika pitkä, joten parempi lopettaa. Halusin kuitenkin kertoa vähän kuulumisia ja syitä hiljaisempaan blogitahtiin. Täällä ollaan edelleen, vaikka juuri nyt tahti on hiljaisempi. Illalla otan aikaa muiden blogien lukemiseen, huomenna taas pitäisi tehdä voice overit yhteen videoon :)

Väsyttääkö sua tämän hetken pimeys? Oletko itse miettinyt uudenvuodenlupauksia? :)

11 kommenttia:

  1. Kiva kun tulit kertomaan kuulumisiasi tänne :) Blogi on kyllä sellanen asia, mihin saa kulutettua aikaa ihan tajuttoman paljon. Mullakin on välillä ollut niitä kausia, kun tuntuu että kaikki vapaa-aika kuluu sen blogin parissa ja jossain vaiheessa siihen sitten havahtuu, että ei hitto - ei tä näin voi mennä. Mulla oli vuosi sitten vähän sama tilanne kuin sulla, ihan kamala kiire koulu- ja työjuttujen kanssa enkä mä ollut kotona melkein ikinä valoisaan aikaan eli eipä niitä kuvia tarvinnut pahemmin blogipostauksia varten ottaa. Se stressasi mua ihan älyttömästi ja mulla oli jotenkin huono omatunto siitä, etten ehdi, pysty enkä jaksa blogata ja lukea muiden blogeja niin ahkerasti kuin olisin halunnut. Mutta eihän tollasista asioista oikeesti kannata stressata, blogi on kuitenkin vain harrastus ja lukijat kyllä ymmärtää sen, että välillä elämässä on niin paljon muuta, ettei blogille riitä aikaa :) Ihana kuitenkin kuulla, ettet oo bloggaamista lopettamassa! Sun blogi on yksi mun suosikeista ♥

    Toi kuulostaa tosi fiksulta, että alkaa miettiä tarkemmin niitä aikatauluja ja jakamaan vapaa-aikaansa tasaisemmin harrastusten välillä. Mahtavaa, että löysitte hyvän salin lähempää! Mä ymmärrän täysin sen, että sua alkaa ahdistaa tollasessa ahtaassa paikassa, mikä on täynnä ihmisiä. Oon meinaan ite ihan samanlainen eikä treenaamisesta tuu mitään, jos sali on ihan piukassa ihmisiä. Sali missä itse käyn ei oo kovin iso ja sen takia pyrinkin käymään siellä silloin, kun ei oo ne kaikkein ruuhkaisimmat ajat.

    Mielenkiinnolla odotan sun postausta veganismiin liittyen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, en todellakaan halua blogista itselleni mitään taakkaa, jonka vuoksi joutuu stressaamaan! Bloggaaminen on mulle todella rakas harrastus ja haluan sen pysyvän sellaisena. Pakko ottaa siis vähän rennommin bloggaamisen suhteen, jotta homma pysyy mieleisenä :) Enkä mä halua mun elämän olevan sellaista, että käytän kaiken vapaa-aikani bloggaamiseen. Ei tässä missään nimessä lopettamassa olla! Kiitos, niin sunkin blogi on mun suosikkiblogeja! <3

      Mä en ole koskaan tykännyt käydä salilla iltapäivän kiireisimpinä tunteina, vaan olen mielummin käynyt joko aamupäivällä tai myöhemmin illalla. Mulla se ahdistus liittyy siihen, että kun mulla on ollut taukoa salista, on olo epävarma. Tuntuu siltä etten osaa treenata enää ja kuvittelen vielä ihmisten kyttäävän mua :D Ahdistus alkaa varmasti helpottaa kun olen hetken aikaa salilla käynyt :)

      Kiva kuulla, että vegaanipostaus kiinnostaa. Yritän saada sen julkaistuksi tammikuun aikana :)

      Poista
  2. Hyvää pohdintaa ja tsemppiä muutoksiin! Itse en tee uudenvuodenlupauksia. Kevät aiheuttaa aina kaikenlaista stressiä muutenkin, joten en halua turhaan lisätä sitä. Herkkujen syönnin vähentäminen voisi minullakin olla uuden vuoden jälkeen paikallaan, joten siitä voisi lähteä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mäkään en tykkää tehdä enää mitään kesäkuntolupauksia, koska ne eivät koskaan pidä :D Tsemppiä herkkujen vähentämiseen! :)

      Poista
  3. Pimeys on todella ankeata ja ahdistavaa. Vuosi vuodelta on raskaampaa kestää pimeä vuodenaika. Minulle tammikuu on aina se vaikein kuukausi. Kyllä siinä saa tsempata itseään, että pääsee sen yli joten kuten rämpien.
    Voimia sinulle<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä! Mä alan olla vakuuttunut siitä, että täytyy joka talveksi tästä edespäin katsoa lomamatka jonnekkin lämpimään, jotta jaksan paremmin. Kiitos, sinulle myös <3

      Poista
  4. Kyllä pimeys väsyttää ja ahdistaa. Ei ihmisiä ole luotu asumaan tällaisissa olosuhteissa!
    Blogijutuista sen verran, että mullakin on joskus itse itselleni asettamia aikatauluja. Yritän välttää niitä, sillä tämä on kuitenkin VAIN harrastus. Joillekin bloggaus voi olla työtä, mutta mä en saa tästä pennikäkään rahaa, joten haluan tehdä tätä rakkaudesta lajiin, enkä sellaisena että pitää hampaat irvessä vääntää postausta.

    Mulla oli mietittynä uuden vuoden lupaus, mutta se on unohtunut. Varmaan jotain liittyen herkkujen syöntiin ja liikunnan lisäämiseen. :D
    Tsemppiä sulle! Mä myös odottelen innolla veganismi-postausta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ihan samaa mieltä! Onneksi päivä alkaa pikkuhiljaa pidentyä.
      Totta, jos mun elanto olisi kiinni blogista, olisi syytäkin stressaamiseen enemmän. Koska tämä kuitenkin on mullekin vain harrastus, haluan pitää sen mielekkäänä ja stressata mahdollisimman vähän.

      Haha, ei se ehkä ollut niin tärkeä lupaus, jos se pääsi unohtumaan jo ennen vuoden alkamista! :D
      Kiva kuulla, teen parhaani, jotta saisin julkaistua sen tammikuun aikana :)

      Poista
  5. Ei pimeys oikeastaan väsytä, työt enemmänkin.

    Tsemppiä ruokavalion parantamiseen! Mäkin syön noita valmisjuttuja jonkun verran, nyt kun tosiaan vegaanisissakin on valinnanvaraa. Monesti käy niin, että tulee illalla tehtyä niin hyvää ruokaa, ettei sitä riitä seuraavaksi päiväksi töihin evääksi :D.

    Tein aika pieniä uudenvuodenlupauksia, sellaisia helposti toteutettavia. Tammikuussa yritän syödä palmuöljyttömästi. Karsii aika paljon kaikkia herkkuja. Kosmetiikassakin sitä on tosi paljon, joten ehkä tulee ostolakko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mua väsyttää kyllä molemmat :D

      Kiitos! Joo kyllä mun on muutamat vihikset tullut viime vuonna syötyä, koska ne ovat niin helppoja. Vegaanisiin valmisruokiin kaipaisi vielä vähän enemmän jotain terveellisiä vaihtoehtoja :)

      Mä en itseasiassa ole ollenkaan tutustunut tuohon palmuöljyasiaan. Täytyy ottaa asiasta selvää :)

      Poista
    2. Facebookissa on aika hiljainen Palmuöljykriittiset vegaanit -ryhmä, jos kiinnostaa. Vihikset ja muut tosiaan jää nyt tammikuuksi, sitä on tosi monissa valmisruuissa. Jopa Hoviruoan karjalanpiirakoissa..

      Poista

Kiitos!