31. elokuuta 2015

Project 333 Syksy 2015

Yleensä en blogissa kirjoita kauheasi vaatteista ja pukeutumisesta. Jos meikki ja asu ovat todella tarkkaan mietitty yhteen, saatan kirjoittaa asustakin. Samoin kuukauden topeissa ja flopeissa saattaa olla maininta jostain vaatekappaleesta. Vaatetyylissäni ei ole mitään erikoista, enkä jaksaisi kuvata päivän asuja. Pääsen hitaasti sisälle uusiin muotijuttuihin, jos ollenkaan. Näistä syistä en kirjoita muotiblogia. Nyt tulee kuitenkin täysin vaateaiheinen postaus.

Törmäsin vasta nyt ensimmäisen kerran Projekti 333:een Sensaisti-blogissa. Pidin ideaa heti todella mielenkiintoisena ja päätin oitis ottaa projektiin osaa itsekin. Project 333:ssa on tarkoitus valita kolmeksi kuukaudeksi 33 vaatekappaletta sisältäen vaatteet, kengät, asusteet ja korut. Kihla- ja vihkisormusta tai muuta korua, jolla on tunnearvoa ja joka on koko ajan päällä, ei lasketa. Myöskään alus- ja yövaatteita, kotivaatteita sekä treenivaatteita ei lasketa 33 vaatekappaleeseen. Tarkemmat säännöt voi lukea täältä. Tätä ei kuitenkaan kannata ottaa liian tosissaan. Itse en laskenut koruja mukaan 33 vaatekappaleeseen. Joidenkin vaatekappaleiden kanssa toimin niin, että ilmojen kylmetessä vaihdan ne lämpimämpään vastaavaan.

Silloin tällöin mulle käy niin, että poden huonoa omaatuntoa ostaessani vaatteita. Olen monta vuotta yrittänyt tehdä erilaisia eettisiä valintoja, mutta vaatteet ovat tyystin suljettu ulkopuolelle noista valinnoista. Välillä olen ollut kasvissyöjä (taas jätin punaisen lihan pois lautaselta) ja pyrin välttämään eläinkokein testattua kometiikkaa ja kodin puhdistustuotteita. Olallani roikkuu kuitenkin nahkakassi ja jaloista löytyy useimmiten nahkakengät, mikä saa oloni joskus tuntumaan tekopyhältä. Näitä valintoja olen puolustellut ja puolustan edelleen kestävyydellä. Kerran maksoin 70 euroa tekonahkasaappaista, jotka hajosivat kahdessa kuukaudessa. En todellakaan ala ostamaan parin kuukauden välein uusia kenkiä, sillä se ei ole järkevää taloudellisesti eikä ympäristön kannalta. Nyt olen alkanut miettiä lapsityövoimaa ja muutenkin työoloja maissa, joissa ketjuvaatteemme tuotetaan. Välillä tulee mietittyä pukeutumista myös ekologisuuden kannalta ja olen melken kokonaan päässyt irti "kertakäyttöisten" vaatteiden hankinasta, vaikkakin välillä näitä heräteostoksia tulee hankittua (etekin jos hintalapussa on iso aleprosentti). Ajatusmaailmani on onneksi vaatteiden suhteen alkanut muuttua sellaiseksi, että mitä vähemmän ostan, sen parempi. Sijoitan vaatteeseen enemmän, jos todella pidän siitä ja jos oletan oikeasti saavani kalliimmalla parempaa.

Ihanan siisti vaatekaappi <3
kuvat pinterest

Itselläni on usein liikaa valinnanvaraa vaaterintamalla ja joskus tuntuu, että oma tyyli on sen takia vähän hukassa. Mulla on todella paljon vaatteita, joita en käytä. Joskus yritän sitten väkisin pukeutua johonkin vähälle käytölle jääneeseen ja tunnen oloni lähinnä hölmöksi. Uskoisin projekti 333:n selkeyttävän omaa tyyliäni. Olen erittäin innoissani projektista ja voin sitten marraskuun loppupuolella päivitellä, että miten on sujunut.

Mun 33 vaatetta syksylle 2015 

Valitsemissani vaatteissa näkyy värien puolesta syksy hyvin. Mustaa ja valkoista käytän aina paljon pukeutumisessa ja nyt syksyllä kokoelmaan on valikoitunut lämpimiä ja murrettuja värejä.

Yläosien puolesta tykkään käyttää syksyllä toppi/t-paita ja neuletakki yhdistelmää mielummin, kuin yhtä kiinteää yläosaa. Yhdestä neuletakista saa monta asua toppia vaihtamalla, jonka vuoksi mulla onkin paljon hihattomia ja lyhythihaisia yläosia kokoelmassa. Muutama neule ja pari kauluspaitaa 33 vaatteesta löytyy myös.1. Valkoista H&M:n trikootoppia käytän ainoastaan aluspaitana, mutta se on vaatekappale, jota ilman en pärjäisi.
2. H&M:n pitsikoristeinen luonnonvalkoinen toppi.
3. H&M:n musta toppi.
4. H&M:n lohenpunainen toppi.
5. H&M:n fuksianvärinen toppi. Tässä on vielä laput kiinni.
6. New Yoorkerista ostettu tumma luumunvärinen pitsitoppi. Tämä on jo pari vuotta vanha, mutta rakastan tätä toppia!
7. H&M:n mustavalkoraitainen pitsikoristeinen t-paita. Valitettavasti valkoinen ei enää ole yhtä kirkas kuin uutena, mutta kyllä tämä tämän syksyn vielä menee :)
8. Gina Tricotin käärmeennahkakuvioinen t-paita löytyi alesta 3 eurolla. Tämä oli totaalinen heräteostos, mutta sopii todella hyvin syksyyn.
9. Gina Tricotin musta pitsitoppi, tulee varmasti enemmän viikonloppu kuin arkikäyttöön.

10. Cubuksen valkoinen löysä puuvillapaita.
11. H&M:n farkkupaita. En voisi edes kuvitella jättäväni tämän pois kokoelmasta, sillä paita on ehdottomasti yksi lempivaatteistani!


Pidän ylärivin H&M:n lyhythihaisisat neuleista todella paljon, mutta marraskuussa niillä saattaa jo tulla kylmä. Keskirivin musta ja valkoinen neule ovat taas liian kuumia käytettäviksi vielä. Sen vuoksi aloitan lyhythihaisilla neuleilla, mutta vaihdan valkoisen ja mustan lämpimämpiin jossain kohtaa.

12. H&M:n lyhythihainen luonnonvalkoinen neule /Vilan luonnonvalkoinen paksumpi neule kun tulee kylmemmät kelit.
13. H&M:n harmaameleerattu lyhythihainen neule.
14. H&M:n musta lyhythihainen neule /Onlyn musta pörröneule.
15. H&M:n tummanpunainen neule
16. Vero Modan luonnonvalkoinen neuletakki. Kuten näkyy, tuossa on vielä lappu kiinni. Täydellinen vaalea neuletakki meinaan puuttui, joten kävin ostamassa sen tänään.
17. H&M:n vihreä neuletakki. Tämä on ollut mulla jo 5 vuotta, mutta on silti todella hyvässä kunnossa. Tuo väri on sellainen, että ei sitä tule pidettyä kuin syksyisin, joten neuletakki on säilynyt hyvin.
18. Zaran musta neuletakki.

Alaosien kanssa pääsin huomattavasti vähemmällä. En osaa pitää hameita arkisin ja housutkin ovat aina pillit. Tykkään myös käyttää vain tummia housuja syksyllä ja talvella, joten muutamilla pöksyillä mennään koko 3 kuukautta. Mekkoja en osaa arkipukeutumisessa käyttää muuten kuin kesällä.
19. H&M:n mustat kangasshortsit. Kuva on vähän epäselvä, mutta nuo ovat sellaista paksumpaa kangasta, eivät mitään trikoota. Näille tulee käyttöä varmaankin vain syyskuussa, mutta halusin saada ne kokoelmaan. Pitkiä housuja ehtii kuitenkin käyttää koko pitkän talven.
20. Italiasta ostetut mustat trikoohousut vetokejukoristeilla. Rakastan näitä housuja. Ne ovat mukavat, mutta silti näyttävät.
21. Tiger of Swedenin mustat Slender-farkut. Lempifarkkuni ikinä.
22. Tiger of Swedenin todella tummansiniset Slenderit. Tätä väriä tulee käytettyä ainoastaan syksyllä. Yleensä pidän joko vaaleammista tai sitten ihan mustista farkuista.

Sitten ulkovaatteet. Meinasin aluksi tehdä takkienkin kanssa niin, että olisin vaihtanut mustan nahkatakin talvitakkiin jossain kohtaa. Päätin kuitenkin laskea molemmat mukaan 33 vaatteeseen, sillä marraskuun ilmoista ei voi tietäää vielä. Nahkatakki saattaa käydä kylmäksi jo lokakuun lopussa tai vaihtoehtoisesti sillä voi pärjätä joulukuulle. Villakangastakki on sitten vähän hienompi takki, jos sellaista tarvitseen. Kuka tietää, koska talvi tulee tänä vuonna, vai tuleeko ollenkaan... Kaulahuivien suhteen ajattelin pärjätä yhdellä. Hanskoja en laskenut mukaan, koska en pidä niitä varsinaisena asusteena. Muutenkin käytän vain sellaisia parin euron mustia sormikkaita.

23. Vero Modan vaalea nahkatakki.
24. Onlyn musta tekonahkatakki.
25. H&M:n musta villakangastakki. Rakastan tätä, tämä on ollut mulla vuosia! Malli on juuri täydellinen ja tämä on hyvä silloin, kun ei ole älyttömiä pakkasia tai lumimyrskyjä. On mulla sellaisille keleille pitkä hupullinen villakangastakki, mutta toivottavasti sitä ei vielä marraskuussa tarvita!

26. Tämän Piecesin kaulahuivin kävin myös ostamassa tänään. Huivi on juuri sopivan paksu syyshuiviksi ja musta sopii jokaiseen takkiin ja asukokonaisuuteen.
27. H&M:n musta villakangashattu. Tätä hehkutin jo elokuun lemppareissa. Täydellinen syysasuste!

Laukkuja tuli kolme, jokaiselle on omat käyttötilanteensa.


28. Firetrapin iso musta niittilaukku on mulla koululaukkuna.
29. Sain Michael Korsin Hamilton Tote -laukun synttärilahjaksi mieheltäni tänä vuonna. Käytän tätä laukkua vapaa-aikana lähestulkoon aina. Joskus tämä on kuitenkin turhan iso.
30. Musta tikattu pikkulaukku on Bijou Birgiettestä. Jos Korsin laukku on liian iso, otan tämän laukun. Nykyisin nämä tilanteet ovat kuitenkin lähinnä kauppareissuja. Pidän siitä, että saan mukaan tarvitsemani meikit, vesipullon ja muut mahdollisesti vähän isommat asiat.

Kenkien kanssa teen kuten parin aikaisemmin mainitsemani neuleen, eli ilmojen kylmetessä vaihdan keviemmät kengät lämpimimpiin. Käytän aina joko sandaaleita ja ballerinoja tai sitten nilkkureita ja saappaita, mutta en koskaan rennompia kenkiä, esmierkiksi tennareita. Omistan kyllä mustat Converset, mutta en tykkää niistä yhtään. Ne eivät vaan näytä omalta, ja lisäksi niissä on kauhea homma saada jalkaan.
31. Mustat Duffyn mokkaballerinat. Kengät ovat olleet mulla 3 vuotta ja alkavat olla vähän kulahtaneet, mutta en ole vielä löytänyt yhtä hyviä tilalle. / Ilmojen kylmetessä Elloksen mustat nahkasaappaat.
32. Konjakinväriset tekonahkaballerinat, jotka tilasin juuri Zalandolta (en muista merkkiä...) / Ilmojen kylmetessä H&M:n beiget nauhalliset nilkkurit.
33. DinSkon mustat nauhanilkkurit. Nämä tulevat siis nyt heti käyttöön ja itseasiassa oon myös kesällä käyttänyt näitä festareilla ja sadekeleillä (selittää sen, että miksi ovat noin likaiset...)

Koruja en laskenut mukaan ollenkaan 33 vaatteeseen, mutta mun korujen käyttö on muutenkin aika vähäistä.

Päivittäisessä käytössä mulla ei ole kuin kihla- ja vihkisormukset, Michael Korsin Hulluilta päiviltä ostettu rannekello ja pienet kultaiset zirkoniakorvikset, joita en yleensä ote edes korvista pois. Silloin tällöin saatan vaihtaa korviksia ja syksyn tullen alan varmaan käyttämään kultaisessa kaulaketjussa roikkuvaa helmiriipusta (kesällä en ole kyseistä korua käyttänyt ruskeusrajoja välttääkseni.) En kuitenkaan koskaan käytä eri rannekelloa tai ylimääräisiä sormuksia arkena. Viikonloppuisin toki saattaa olla kellon tilalla rannekoru ja mmuutenkin näyttävämmät korut. Aurinkolasitkin ovat nykyisin aina samat Juicy Couturen arskat. Löysin nuo kesällä alennusmynnistä -80 prosentilla, eikä maksettavaa jäänyt kuin 25 euroa. Vuoden ehkä paras alelöytö!

Sellaisia vaatteita löytyy mun 33 vaatteen kokoelmasta. Nämä ovat tosiaan ihan arkeen ja normaaliin viikonloppuun tarkoitettuja vaatteita. Juhla- ja varsinaiset bilevaatteet ovat sitten erikseen ja pois näistä laskuista. Harvemmin sellaisia tulee kuitenkaan käytettyä. Muutama tilaisuus tulee mieleen, jolloin valitsen vaatteet näiden ulkopuolelta, esimerkkinä vaikka se hehkuttamani Infected Mushroomin Tallinnankeikka. Käyn kuitenkin harvemmin missään yökerhoissa "muuten vaan", jos ei ole mitään esiintyjää. Syksyllä niin tulee käytyä ehkä kerran, kun paras ystäväni tulee Raumalta meille kylään. Mitään varsinaisia juhlia ei ole tiedossa, mutta hääpäivänämme saatan vetää juhlavammat hepeneet päälleni, jos menemme syömään hääpaikkaravintolaamme. 

Onko projekti 333 tuttu? :)

6 kommenttia:

 1. en ookkaa aikaisemmin kuullut tälläisestä projektista mutta ei yhtään hullumpi idea :)! ps. ihana tuo musta pikkulaukku ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en ollut aiemmin, mutta innostuin projektista heti! :) Mäkin tykkään laukusta, vaikka laatu siinä ei ole paras mahdollinen...

   Poista
 2. Oho, aikamoinen haaste! :D Mä en varmaan pystyisi tuohon, koska vaihtelen paljon vaatteita, joihin pukeudun. En osaisi valita sellaisia "perusvaatteita" kaapistani, koska kyllästyisin niihin luultavasti. Tsemppiä haasteeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin ajattelin ensin, etten pysty ja mun eka 33 vaatteen kokoelma sisälsi pelkät vaatteet. Aloin kuitenkin karsia kokoelmasta vaatteita yksi kerrallaan ja kappas, sain kaikki mahtumaan tähän. Tai onhan mulla noiden neuleiden ja kenkien kanssa tuo vaihtojuttu.
   Kiitos! :)

   Poista
 3. On kyl todella vaikeaa ostaa mitään jos yrittää ajatella eettisesti. Siksipä olenkin yrittänyt ottaa tavaks hankkia vain laatua. Sellaisia vaatteita jotka kestäisivät mahdollisimman pitkään. Ne myös maksavat paljon, joten näin osittaista työaikaa tehdessäni olen huomannut jääväni useinmiten ilman :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää paikkansa. Itsekin monissa jutuissa yritän ostaa sitä laatua, mutta usein ostan puserot ihan edullisimmista ketjuliikkeistä. Tämän projektin myötä ostamieni vaatteiden määrä tosin vähenee, joten siihen laatuun pystyy panostamaan helpommin :)

   Poista

Kiitos!